Ze względu na ważną funkcję jaką pełni w naszych kuchniach blat jego pielęgnacja jest bardzo istotna. Dobrym wyborem jest granit, który po zamontowaniu w kuchni jest odpowiednio zaimpregnowany – na powierzchni kamienia zasklepieniu ulegają mikroszczeliny. Warstwa ochronna która się tworzy utrudnia wnikaniu plam, tłuszczu i brudu. W trosce o blat regularnie raz w roku powinniśmy poddać go impregnacji.
Aby uodpornić wyroby kamieniarskie na ewentualne trudne do usunięcia plamy, można je zabezpieczyć impregnatami. Warstwa ochronna z preparatu chemicznego pozwoli na łatwiejsze doczyszczenie powierzchni blatu.
Do pielęgnacji kamienia najlepiej nadaje się woda. Jeśli jednak blat kamienny został zabrudzony tłuszczem, można go oczyścić łagodnym detergentem – ważne, by nie był on z grupy tych przeznaczonych na kamień pochodzący z wody oraz na rdzę. Tego rodzaju środki mogą uszkodzić powierzchnię kamiennego elementu. Bardzo zabrudzone powierzchnie należy czyścić specjalnymi środkami do kamienia.